”Nära vänskap”

Välkommen till nästa version av den inre kritikern! Om jag är en Tvåa utgår min essentiella energi från kärlek, generositet och ren härlighet, och jag fokuserar på att uppleva kärlek och sprida kärlek i världen. Min inre kritiker vill att jag ska vara kärleksfull och se till att komma andra nära, eftersom jag undermedvetet är övertygad om att det är kontakten med och närheten till andra som är biljetten till den upplevelse av kärlek som jag söker.

Talking girlsSå länge jag är balanserad och stabil gör mitt fokus – och det som då är mer som en inre cheerleader än någon kritiker – att jag är lyhörd och både uppfattar och ofta kan uppfylla andras behov. Mina egna blir också tillgodosedda, för så länge jag är närvarande och lyhörd inte bara för andra utan för mig själv och den universella energin får det jag verkligen behöver.
Men fokuset på andras behov och min iver att tillfredsställa dem gör förstås att jag lätt glömmer bort att jag själv har några – och ironiskt nog är det då de slutar att bli uppfyllda. När den inre kritikern vädrar torka i tillgången på kärlek drar han åt svångremmen en smula för att styra mig tillbaka på rätt väg. Vid det här laget kan du förmodligen gissa vad resultatet blir! För att förtjäna mer kärlek, förmanar den inre kritikern, måste jag vara mer osjälvisk och göra mer för andra. Och här börjar min onda cirkel, för ju mer jag lägger fokus utanför mig själv, desto mindre balanserad blir jag, desto mindre förmögen att ta emot. Den ”kärlek” och ”generositet” jag förmedlar till andra blir alltmer ilsken och krävande, och även här finns förstås en skugga som börjar härskna till när ingenting av kärleken återvänder och det inte alls blir så där mysigt som den inre kritikern hade tänkt sig.

I den onda cirkeln förändras också mitt behov av bekräftelse och respons från andra. När jag är i balans hjälper jag andra utan att bli bitter eller krävande, för mina egna behov blir ju också tillgodosedda, och jag njuter verkligen av att dela med mig av kärleken och allt det som jag kan ge. Men ju mer obalanserad jag blir och ju mer otillfredsställd jag känner mig, desto mer krävande blir jag mot omvärlden. Plötsligt är det inte lika intressant att ge utan att få något tillbaka. Det vill säga, idealet som den inre kritikern vill att jag ska leva upp till är ju väldigt generöst och osjälviskt, men ju fler varv jag dansar med i den onda cirkeln, desto starkare växer sig energin hos skuggan, som inte alls känner sig så generös – eller rättare sagt, som känner sig enormt generös och självutplånande och tycker att det är på tiden att någon ser det, bekräftar det och börjar betala tillbaka!

Hela dansen med den inre kritikern gör mig också oförmögen att skilja mellan mitt verkliga, inre värde och det värde jag får speglat tillbaka från andra. Jag behöver deras bekräftelse, och när den uteblir är min respons att ”ta hand om” ändra ännu mer. Men nu gör jag det inte längre för deras skull, eller som en osjälvisk och genuint generös handling. Nu gör jag det för att mitt värde som människa hänger på det. Kommentarer eller antydningar i stil med ”Efter allt jag gjort för dig …” eller ”Det är för ditt eget bästa” visar att min inre kritiker är på tunn is och villig att göra nästan vad som helst för att bevisa att jag fortfarande är rätt ute.

Lösningen för mig som Tvåa är att hämta hem energin igen. Det kan vara oerhört utmanande att lossa på den energimässiga sugkoppen som fäst sig vid andra och nu tror att deras bekräftelse eller erkännande är avgörande – men det är det enda sättet för mig att hitta tillbaka till mig själv. Genom att börja lyssna på mina egna behov – mina genuina, faktiska behov och inte det jag tror att andra är skyldiga mig – kan jag börja hitta tillbaka till min förmåga att ta hand om mig själv igen. Och när jag återupprättat känslan av att lyssna inåt och faktiskt bli omhändertagen återkommer naturligt min medfödda förmåga att hjälpa och ta hand om andra på ett sätt som berikar både mig och dem ♥

Är du sugen på att utforska din inre kritiker en en kärleksfull, nära, trygg miljö full av nya upptäckter? Välkommen till Levande kraft-kursen Lär känna din inre cheerleader!

Leave a reply