Sjuans utvecklingsnivåer

Personlighetstyp Sju brukar kallas Entusiasten eller Mångsysslaren, och dessa epitet kan givetvis tolkas både positivt och negativt. När Sjuan färdas upp och ner genom sina utvecklingsnivåer kan hans eller hennes fokus på nya saker och spännande upptåg ta sig mer eller mindre sunda uttryck, som du kan se nedan.

Här redovisar vi Sjuans resa i nivåerna, från befrielsens nivå (nivå ett) och ända ner till den patologiska destruktivitetens nivå (nivå nio). I hela detta spektrum, från strålande utveckling och mognad till psykotisk destruktivitet, kan vi hitta Sjuor

Testa din typ här

 

Nivå 1–3: Mogen – i balans

Nivå 1: Glädjefylld, tillfredsställd
Sjuorna släpper taget om föreställningen att de behöver särskilda saker eller upplevelser för att känna sig nöjda. Därmed lär de sig uppleva det som händer fullt ut och hämta näring ur det. Deras högsta önskan går också i uppfyllelse – att vara tillfredsställd och nöjd och ha alla sina behov uppfyllda. Som resultat blir de uppskattande, extatiska och djupt tacksamma.

Nivå 2: Förväntansfull, entusiastisk
Här fokuserar Sjuorna på världen av möjligheter och ser entusiastiskt fram emot allt som de ska göra. Självbild: ”Jag är lycklig, spontan och utåtriktad.”

Nivå 3: Realistisk, produktiv
Sjuorna förstärker sin självbild genom att engagera sig fullt ut i livet och genom att försäkra sig om att de har vad de behöver. Deras passionerade aptit på livet kommer till uttryck i stor mångsidighet och produktivitet. De är optimistiska och djärva men också praktiska och skickliga. .

Nivå 4–6: Genomsnittlig

Nivå 4: Prylgalen, konsumerande
Sjuorna börjar bli rädda att de ska missa andra, mer värdefulla upplevelser och blir därför rastlösa och alltmer intresserade av att ha fler och fler möjligheter öppna. De håller många bollar i luften, planerar för framtiden och försöker hålla sig à jour med de senaste trenderna.

Nivå 5: Distraherad, splittrad
De oroar sig för att de ska bli uttråkade eller frustrerade och att smärtsamma känslor ska uppstå, så de försöker hålla sig ständigt sysselsatta och igång. De pumpar upp energin runt sig genom att prata, skämta och pröva nya saker, men de blir lätt distraherade och ofokuserade.

Nivå 6: Självcentrerad, överdriven
De är rädda att det inte ska finnas tillräckligt av sådant som de tror att de behöver, så de blir otåliga och söker hela tiden omedelbar behovstillfredsställelse. De kan vara mycket krävande, men är sällan nöjda när deras behov blir tillgodosedda. Slitna och slösaktiga förnekar de all skuld. .

Nivå 7–9: Psykologisk obalans

Nivå 7: Omättlig, på flykt
På den här nivån blir Sjuorna rädda att deras egna handlingar skapar smärta och olycka för dem, och det kan vara sant. De grips av panik och försöker undvika smärtan till varje pris. De är mycket impulsiva och oansvariga och gör vad som helst som bär löftet om en tillfällig paus från ångesten. Men glädjen vill inte infinna sig.

Nivå 8: Manisk, (depressiv), hänsynslös
Behovet att fly från ångesten blir så desperat att Sjuorna tappar kontrollen och börjar agera ut sin smärta utan hänsyn i stället för att känna den. Hysterisk aktivitet varvas med djupa depressioner med tilltagande instabilitet. De är bedövade och tanklösa, beredda att gå långt för att undvika smärtan.

Nivå 9: Överväldigad, förlamad
Insikten att de kan ha förstört sin hälsa, sitt liv och sin förmåga att njuta av livet blir för mycket för Psykologisk obalansa Sjuor. Känslan av att inte längre ha någon utväg från smärtan skapar panik och desperation. Ofta kan deras överdrivna livsstil ha resulterat i allvarliga ekonomiska svårigheter eller fysiska problem, till och med kronisk smärta.

 

© The Enneagram Institute