Enneagrambloggen

Cicci_2014-09-20-0257_ovalVälkommen till bloggen! Här hittar du inlägg av olika slag med den gemensamma nämnaren att de handlar om Enneagrammets personlighetstypologi. Jag som skriver heter Cicci Lyckow Bäckman, driver verksamheten Levande kraft och håller kurser och skriver böcker med fokus på inre utveckling! Om du vill vara säker på att se när det kommer nya inlägg här, anmäl dig i den gulgröna rutan till höger så får du nya inlägg direkt i inkorgen! Du är förstås också välkommen till Levande kraft-bloggen, där jag skriver om inre utveckling utan det specifika fokuset på Enneagrammet.

Från avstånd till medkänsla

Jag har precis kommit hem från en kurshelg i Enneagrammet med vår utbildning Egobitar. Det blev en fantastisk helg där vi undersökte typerna inom oss själva, debatterade typtillhörighet och dök in i varje typ för att uppleva hur den verkligen känns, inifrån. Jag är så glad att jag får arbeta med det här. Enneagrammet är… läs vidare

En avstickare om ämnet framgång

Apropå inlägget om Treans inre kritiker hörde jag idag någon säga: ”Men det är ju inte bara Treor som söker framgång. Sociala Tvåor tänker: Om jag är framgångsrik kommer alla att älska mig. Treor tänker: Om jag är framgångsrik har jag ett värde. Sjuor tänker: Om jag är framgångsrik kan jag göra vad jag vill. Och Åttor… läs vidare

”Katten bland hermelinerna”

Om jag är en Fyra utgår min essentiella energi från identitet och djup, och jag fokuserar på min själv­bild och vad det är som gör mig unik. Min inre kritikers främsta fokus ligger på estetik och att inte vara medelmåttig; att bli anklagad för att ha dålig smak är något av det värsta som skulle kunna hända mig.… läs vidare

”Glans och framgång”

Om min essentiella energi utgår från egenvärde och förträfflighet, vilket är fallet hos Treorna, fokuserar jag på att bekräfta och förstärka mitt personliga värde, och min inre kritikers främsta fokus ligger på hur jag lyckas – och misslyckas – med det. När jag lever i balans, förankrad i min inre sanning och med en känsla av mening… läs vidare

”Nära vänskap”

Välkommen till nästa version av den inre kritikern! Om jag är en Tvåa utgår min essentiella energi från kärlek, generositet och ren härlighet, och jag fokuserar på att uppleva kärlek och sprida kärlek i världen. Min inre kritiker vill att jag ska vara kärleksfull och se till att komma andra nära, eftersom jag undermedvetet är övertygad om… läs vidare

”Perfekt vägledning”

Så nu – för att fortsätta det jag påbörjade förra veckan – är det dags att titta på den inre kritikerns första kostym. Som Etta utgår min essentiella energi från hjärtats renhet, och jag fokuserar på att vara ren, god, oklanderlig eller duktig. Min inre kritikers främsta fokus ligger förstås på att, just, göra rätt. Här får den klassiska inre… läs vidare

Den inre kritikern

I samband med inre arbete pratar men ibland om ”den inre kritikern” – en term som kanske eller kanske inte känns som om den beskriver någonting hos dig. Jag har skrivit flera blogginlägg om kritikern på Levande kraft-bloggen, men här tänkte jag (förstås) lägga ut texten lite mer om de olika inre kritiker som vi hittar hos… läs vidare

Likheten mellan enneagrammet och ost

Hur hittade du din dominerande personlighetstyp – den energi, essentiella kvalitet och grundläggande rädsla som är starkast hos dig? Många läser böcker och ”ser” sig själva direkt, och andra behöver forska lite mer innan det landar. För mig blir enneagrammet relevant först när man förstår de olika energierna inifrån. Igår såg jag ett facebookinlägg där en… läs vidare

Ett djupare enneagram

Vi kan använda enneagrammet på så många sätt. För en del är det en kul typologi som förklarar en del saker om oss och andra. För en del är det en ursäkt för att inte släppa gamla mönster – ”Ja, nä, jag är ju en Trea, så det är viktigt för mig att alltid vara… läs vidare

En förståelse i allt finare detalj

Har du sett ”mandelbrotmängden” någon gång? Den har med fraktalberäkningar att göra och bakgrunden är ganska komplicerad, men det jag just nu tänker på är utkanterna på den svarta figuren. De är fascinerande så tillvida att hur mycket man än zoomar in på kanten fortsätter mönstret att framträda. Eftersom mönstret är resultatet av en matematisk… läs vidare